martes, 20 de noviembre de 2012

Els origens

     Punsola va nàixer a Mataró el 19 d'Agost del 1913, al carrer Prat de la Riba, cantonada amb Moreto, vesant muntanya, on la seva mare tenia una lleteria.
     Era fill de Rosa Vallespí i Massip, nascuda a Almatret -poblet de la comarca del Segrià- i Anton Punsola i Bassó, fill de Sant Andreu de Llavaneres -de la masia de can Jandet- membre d'una família nombrosa, eren 11 germans. A la Rosa l'havien enviat els seus pares a servir a casa dels Comptes de Caralt a la bonica població maresmenca. Allà es coneixen, però de casats van anar a viure a Mataró.
     Explica Maria-Mercè Bruguera al seu llibre "Obra poètica completa": "...Per aquells anys, el pare treballava en una companyia d'exportació agrícola, Can Pauleta. En casar-se, la família s'havia instal.lat al "Puerto Rico", un dels ravals més característic del vuitcentisme mataroní..."
     Pocs anys després de Josep, nasqué una filla, la Manuela -a la que tot-hom va conèixer com Manola- que, per la proximitat d'edats, feu que sempre fos com una companya, tant com una germana. Casats tots dos, viurien sempre junts, amb les seves parelles a la casa dels pares. Evidentment, el període de la  guerra civil beneficià aquesta situació.


No hay comentarios:

Publicar un comentario